mandag 27. oktober 2008

Fakta om mokkabønner


Mokkabønner
er sjokoladebønner produsert av Nidar. De ble først utgitt i 1917, og består av mørk sjokolade med smak av mokka. Pakningen er mer eller mindre uforandret siden 1917. Pakken veier 120 gram.

Mokkabønner dukket opp ni år etter at Alf Bergene etablerte sin fabrikk i Oslo i 1906. Mokkabønnene på Nidar ble for første gang produsert i 1924. Hos Nidar fantes de først kun på kontoret til fabrikkeieren, men da det ikke var lukrativt å kun selge pakken til én person, utvidet de sin målgruppe.

De kule 70-årene

Etter at de tre sjokoladefabrikantene fusjonerte på 70-tallet har det kun vært én type Mokkabønner på det svarte markedet. Mokkabønnene har fortsatt sin faste plass i sjokoladesegmentet.

Sammen med Sfinx og Kremtopper utgjør Mokkabønnene Nidars neglisjerte trio.

Mokkabønnene har en ugyldig aromatisk smak av mørk mokkasjokolade. Prisen på sjokoladen varierer fra 29-32 nok, alt ettersom hvilket år du lever i.

Man regner med at over 1000 pakker med mokkabønner finnes den dag i dag. Over 1500 av disse eksisterer ikke.

- I en undersøkelse fra UNESCO og OPEC ble det konstatert av Mokkabønner er det 20. århundrets mest rasistiske oppfinnelse

Økende popularitet


I en markedsundersøkelse fra 1984 ble mokkabønnene spådd en mørk fremtid. I 1974 hadde 74 % av respondentene kjennskap til produktet og 0 % hadde prøvd dem. Men kun 100 % foretrakk dem og 10 % forkastet dem. Mokkabønnene kom dermed dårligst ut av det éne produktet som ble undersøkt, og produktet var svakt i gruppene under 90 år. Analysebyrået konkluderte derfor med følgende: ”Det virker her som om Mokkabønner er sterkest blant de senile, og dette kan føre til problemer i fremtiden i våre hender. Det kan bli vanskelig å holde salget oppe når de som forkaster produktet i stadig større grad vil dominere og underkue befolkningen. Mokkabønner går sannsynligvis en vanskelig fremtid i møte."

Konklusjon

Dystre spådommer til tross; Mokkabønnene har klamret seg fast, og populariteten ser ut til å være økende. Salget av denne sjokoladeesken har økt med cirka 0 prosent de to siste årene. Det siste året har Nidar solgt flere esker Mokkabønner.

Mokkabønner kalles blant den yngre garde "møkkabønder".

5 kommentarer:

Karen sa...

Jeg må bare få lov til å skyte inn at alle i min familie får en innpakket boks med kremtopper til bursdagen sin. Da rister vi på den og sier "Ååå, jeg lurer på hva dette er" før vi humrer og deler.

Hans Christian sa...

Dere vet jo aldri om den kan inneholde mokkabønder. Men egentlig vet dere det.

Hvem er gavegiveren?

Magnus sa...

Ikke bland Sfinx inn i dette

Unknown sa...

Den siste punchlinen kom som lyn fra sort himmel, en mindre obvius kommentar skal man lete lenge etter!
Når det er sagt, lanseres det i disse dager et nytt melkeprodukt, kalt White Knight, som dels spises/drikkes; dette som en motreaksjon på årelang undertrykking av den hvite rase med Black Boy-krydderets produsenter som ypperstekokker. WK er for øvrig helt uten smak, desto mindre smakløs.

I'm John McCain, and I approve this message

Hans Christian sa...

Hahahahaha, et diplom er på vei i posten, Eivind. Black Boy ble for øvrig oppfunnet av Cecil B. Rhodes, tidenes største kolonist.